У Универзитетској галерији додељене награде за животно дело

Поводом обележавања Светог Саве данас је у Универзитетској галерији одржана Светосавска академија, на којој су додељене награде за животно дело и изузетна постигнућа професорима Миодрагу Лукићу и Марији Станић, а уручене су и стипендије најбољим студентима крагујевачког универзитета.

Поводом обележавања Светог Саве у Универзитетској галерији у Крагујевцу, организована је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу.

27. јануар који се празнује као Дан духовности у нашој земљи подсећа на школску 1840. – 41. годину када је Свети Сава први пут обележен као школска слава у Србији и то на Лицеју Књажевства Сербског у Крагујевцу, на првој високошколској институцији у модерној Србији, на чијим темељима је настао и Београдски Универзитет.

На Светосавској академији Универзитета у Крагујевцу по други пут доделио је Светосавску награду за животно дело и изузетна постигнућа у последњих пет година.

Добитник Светосавске награде за животно дело је професор емеритус Миодраг Лукић, са Факултета Медицинских наука.

Добитник Светосавске награде за изузетна постигнућа је професор доктор Марија Станић, редовни професор Природно математичког факултета у Крагујевцу.

На светосавској академији свечано су уручене и стипендије најбољим студентима Универзитета.

Управни одбор Фондације за стипендирање најбољих студената Универзитета у Крагујевцу, одлучио је да се уручи 13 стипендија најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија крагујевачког универзитета са 12 факултета Универзитета у Крагујевцу.

Уговоре о стипендијама на свечаности у Ректорату, најуспешнијим студентима у присуству чланова ректорског колегијума, доделила је професорка докторка Снежана Соковић, управник Фондације за стипендирање најбољих студената Универзитета у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *