У Заводу “Мале Пчелице” висок ниво заштите

Министарство за рад, запошљавање,борачка и социјална питања упутило је комисију која је ванредним обиласком обавила надзор у Геронтолошком центру и Заводу за смештај одраслих „Мале пчелице“ у Крагујевцу.

Изненадна посета надлежних који су обишли ове установе социјалне заштите имала је за циљ сагледавање услова боравка корисника.
Приликом дводневног обиласка утврђено је да обе установе потпуно задовољавају прописане стандарде и да су испуњени сви критеријуми када је реч о лицима која живе у институционалном смештају.

Завод за смештај одраслих „Мале пчелице” има око 900 корисника о којима брине 300 запослених.

Ово је највећа установа социјалне заштите у Европи у којој је све подређено људима који живе у пет павиљона.

Услови су одлични, оцењује стручна служба надлежног министарства која је обавила ванредни надзор.

Корисници имају комплетну здравствену и социјалну заштиту, у установи је организовано десет различитих радионица окупационе терапије, оброке контролише нутрициониста, a храну производе запослени и корисници.

У Заводу „Мале пчелице“ наводе да су предали сву потребну документацију за добијање лиценце која ће важити пет година.

И услови живота корисника у крагујевачком Геронтолошком центру, такође, су оцењени највишом оценом.

Ванредним инспекцијским надзором утврђено је да корисници бораве у лепо уређеном простору, имају квалитетан смештај и исхрану, али и организован друштвени живот и окупациону терапију.

Запослени 24 сата брину о здрављу корисника.

У наредном периоду планирано је реновирање четвртог павиљона у Заводу за смештај одраслих „Мале пчелице“ и изградња лифтова у свих пет павиљина.

У овој установи социјалне заштите најављују и ангажовање одређеног броја неговатеља и спремачица.

У Геронтолошком центру ће сви објекти бити реконструисани.

За те намене новац је обезбедило ресорно министарство и Канцеларија за јавна улагања Републике Србије, а део пројектне документације финансирао је град Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *