Учестале преваре приликом куповине преко интернета

У последњих  годину  дана, откако се појавила пандемија коронавируса  за  50 посто је повећана куповина преко интернета.

Међутим, са узлетом онлајн трговине и злоупотрбе, нарочито нерегистрованих продаваца постале су све учесталије, скрећу пажњу представници Националне организације потрошача и наводе да се у пракси најчешће дешава да купци буду преварени уколико наручују робу преко профила на друштвеним мрежама.

Пандемија коронавируса трајно је изменила многе некадашње навике.

У куповине се не одлази као раније, а некада мало коришћено наручивање хране – од марта месеца  постаје међу водећим услужним делатностима.

Из дана у дан повећава се број угоститељских објеката чији се власници уместо простора за посетиоце одлучују за експрес варијанте, и отварају их широм града.

Куповина преко интернета од пандемије просто цвета.

Али у сајбер простору треба имати поред знања и среће.

Јер се производ не види, не проба, па је тако и много разочараних потрошачам, који су уместо излогом овај пут заведени фото шопом у коме се производи дотерују до перфекције.

Најважније правило за куповину он лајн је да се обаља преко регистрованих продаваца на интернету, јер купац мора да добије и рачун.

Уколико то није случај, мало је вероватно да било ко може да заштити купца.

И током 2020. године највише притужби потрошачи су као и ранијих година имали на обућу, патике, мобилне телефоне,кабловске оператере,туристичке услуге.

У Националној организацији потрошача кажу да је примећено да се сви запослени у трговинама, пекарама, услужним делатностима придржавају обавезе и носе маске у затвореном простору, док се међу потрошачима примећује да делимично поштују мере када су у куповини.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *