Учесталији позиви ковид пацијената

Екипе Завода за хитну медицинску помоћ више од месец дана су под великим притиском због све учесталијих позива грађана.

У овој здравственој установи ангажовани су сви ресурси.

У дневним и ноћним сменама обави се више од 60 транспорта пацијената у Ургентни центар.

Вечина позива до недавно је била од хроничних болесника са погоршаним здравственим стањем, али сада је ситуација сасвим другачија, односно све је више ковид пацијената који се обраћају Хитној помоћи због примећених компликација.

Од почетка новембра до данас повећава се и то из дана у дан број позива суграђана.

Три телефонске линије не престају да звоне.

Тако је и у дневној и у ноћној смени. Тимови Забода за хитну медицинску помоћ у сталној су комуникацији са колегама из три ковид амбуланте за одрасле, једне дечије, затим Домом здравља, Клиничким центром, али привременом болницом на Шумадија сајму.

На терену  је ангажовано 5 екипа током дана, у току ноћи 4. Тренутно је из колектива одсутно петоро запослених због болести.

Расположиви кадар је морао да прихвати још по једну смену.

Пацијенти који су у кућној изолацији због корона вируса, су одговорни, опрезни, већина прати своје стање.

У случају тешког погоршања зову, а све последњих дана, све их је више.

Збрињавају се и пацијенти и из околних села.

Последње интервенције биле су у Влакчи, Горњим Јарушицама.

Све је теже екипама Хитне помоћи да издрже смене, јер и поред ковид пацијената, сопствених запослених у изолацији,не јењавају ни позиви пацијената који имају астму, висок крвни притисак, повреде због саобраћајних удеса или погоршање основних, хроничних болести.

Апел свим суграђанима из Хитне помоћи је да без панике, и потпуно објективно и смирено одреагују, како медицинске екипе не би одлазиле на терен без преке потребе, а за то време могућност да дође до Ургентног центра изгуби неко ко чека на тим ове службе.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *