Удружење сународника и пријатеља Русије „Свет“

Удружење сународника и пријатеља Русије „Свет“ у Крагујевцу, у оквиру Руског кутка Народне библиотеке Вук Караџић, активно ради на остваривању циљева у области сарадње између српског и руског народа.

Основни задатак Удружења је међусобно упознавање српског и руског народа, што  чине подржавањем проучавања руског језика, развијањем сарадње у области науке, културе, уметности, спорта и привреде, до организација предавања и других разноврсних манифестација.

Удружење сународника и пријатеља Русије „Свет“ је непрофитна организација која је у Крагујевцу присутна три године.

Сврха њеног стварања је успостављање и јачање сарадње словенских народа, како у области културе, образовања, спорта и привреде тако и у пружању помоћи сународницима у тешким ситуацијама

Много пажње посвећује се православљу, волонтирању, привредној сарадњи, етнологији, филмовима, туризму и очувању историјског памћења.

Сваке године координирају организацијом акције Бесмртни пук у Крагујевцу и негују сећање на погинуле у Другом Светском рату.

Подршку за реализацију пројеката имају од амбасаде Руске Федерације и Руског дома у Београду, која се односи на проучавање руског језика и прославу значајног празника Масленица и Белих Поклада, што је већ традиционално у Крагујевцу.

У оквиру удружења „Свет“ активан је и креативни клуб „Каљинка“

Свети владика Николај је, вероватно, на најбољи начин описао осећања које српски народ негује према Русији “Савест наша нас приморава да плачемо, када Руси плачу, и да се радујемо, када се Руси радују.

Велики је дуг наш пред Русијом.

Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу.

Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења“.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *