Уговори о слободној трговини са Кином пре краја године

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Пекингу за Тањуг да је имао значајне разговоре са кинеским колегом Си Ђинпингом, да је са њим покренуо нове и обновио раније теме, те да ће председник Си чим се обузда вирус посетити Србију и да је нагласио да се радује тој посети.

„Чини ми се да је кинески председник био спреман да састанак траје још дуже, али разумем у којој је ситуацији када имате Зимске олимпијске игре и колико гостију је стигло, а треба са свима разговарати. Када причате са представницима Кине, САД, Руске федерације, ЕУ онда су то увек веома важни разговори за малу земљу као што смо ми“, објаснио је он.

Вучић је казао да је током разговора покренуто неколико тема.

„Једна није нова, али је свеже обновљена, а то је идеја о упостављању авио линија Београд-Пекинг и Београд-Шангај. Желимо да ми будемо оператер – Ер Србија. Верујем да ћемо за краће време него што је био случај са линијом Београд-Њујорак да их направимо профитабилним. Те линије ће обезбедити више контаката међу нашим пословним људима, али и довести више кинеских туриста“; рекао је он.

Друга тема, пренео је, био је завршетак заједничког ангажмана у вези уговора о слободној трговини.

Изразио је уверење да ће пре краја године бити могуће донети тај уговор, који ће много значити српској привреди, пре свега нашим извозницима, пољопривредним произвођачима, прерађивачима, али и извозницима услуга и ИТ сектору.

„То је нешто што може да донесе нови бољитак и буде степен даљег развоја односа са Кином“, додао је он.

Казао је да је било речи и о кинеским инвестицијама.

Пренео је да је председник Си најавио наставак подршке територијалног интегритета Србије. „То се пре свега односи на Косово и Метохију, коју Кина доживљава као део наше земље“, нагласио је Вучић.

На питање да ли је председник Кине имао неке сугестије у разговору, Вучић је рекао да их је имао више, те да је нагласио да се радује посети Србији.

„Није могао да дође прошле године само због пандемије и чим се обузда вирус, можемо да очекујемо кинеског председника са новим добрим вестима, да га пријатељски поздравимо у Србији“, рекао је Вучић.

Он је пренео да је кинески председник говорио о томе како ће та земља да се окреће „зеленој агенда“, а уз наставак реиндустријализације земље.

„Они имају фантастичне, амбициозне циљеве до 2035. и 2050. године, јер су они увек стрпљивији од нас и постављају средњорочне и дугорочне циљеве. Они ће да наставе са реиндустријализацијом, али ће да спроводе и тзв. зелену агенду, да буде што мања емисија угљен-диоксида, а што висе зелене енергије, без угрожавања економских интереса“, рекао је Вучић.

Додао је да је Си на важан начин упоредио светске силе, у којим стварима и на који начин Кина успева да уради ствари брже од осталих.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.