Унапређење финансијског управљања у шумадијским општинама

Крагујевац, Аранђеловац, Топола, Баточина и Лаповo су, у оквиру пројекта Реформа локалних финансија 2 у Србији, потписали Меморандум о сарадњи, којим се обезбеђује стручна подршка у успостављању или унапређењу финансијког управљања и контроле у овим општинама.

Циљ овог програма је унапређење планирања, расподеле и контроле трошења буџетских средстава, боље пружање услуга грађанима и већа транспарентност у раду локалних управа.

Пројекат Релоф 2 који финансира Влада Швајцарске током 2021. и 2022. године обезбеђује експертску подршку за укупно 48 локалних самоуправа у примени прописа, успостављању процедура у механизама и увођењу нових алата у управљању јавним финансијама.

Заменик директора за сарадњу Швајцарске канцеларије за сарадњу у Београду, Дерек Џорџ, обратио се потписницима меморандума видео поруком и том приликом истакао да у Швајцарској чврсто верују да је добра управа од пресудног значаја за снажан локални развој.

Директорка пројекта, Ана Јоловић, изразила је задовољство што ће се у наредне две године успоставити добар систем интерних контрола у овим општинама.

Пројекат подстиче и промовише међуопштинску сарадњу како би локалне самоуправе са више капацитета пружале подршку мањима.

Промене у раду локалних управа су активности у оквиру реформе локалних јавних финансија и законска су обавеза за све кориснике јавних средстава.

Швајцарска влада и пројекат Реформа локалних финансија у Србији 2 радиће на успостављању или унапређењу финансијског управљања и контроле, интерне ревизије, увођењу иновативних модела у јавним финансијама и надзора над локалним јавним предузећима.

Од 48 локалних самоуправа њих 15 су први пут део овог пројекта.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.