Унапређење производње ракије у Шумадији

Унапређење воћарства у Шумадији, са нагласком на производњу и прераду шљиве био је основни циљ пројекта “Шумадијска шљива”, речено је на завршној конференцији у Београду.

Пројектом, који се кроз Програм подршке руралном и регионалном развоју Републике Србије, финансира средствима Швајцарске агенције за развој и сарадњу, била је предвиђена и израда елабората за заштиту географског порекла “Шумадијске шљивовице”, усвајање заједничке рецептуре и технологије за производњу и успостављање новог туристичког производа под називом “Ракија туристичка тура”.

Подсећајући да Шумадија има традицију производње ракије, али нема традицију удруживања, председник Регионалне асоцијације произвођача “Шумадијска ракија”, Горан Мијаиловић је нагласио да је то удружење, за 15 месеци постојања, број чланова са првобитних осам повећало на 17.

Модернизацијом производних процеса и опреме, унапређена је производња у дестилеријама, а два млада произвођача су, уз помоћ програма, започела нови посао.

Успостављење регионалног система за прогнозу и заштиту воћа од болести, који је компатибилан и умрежен са националним системом, развој тржишта, удруживање дестилерија и помоћ младим произвођачима, само су неки од доприноса пројекта “Шумадијска шљива”, каже Ненад Поповић, директор Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Помоћник минстра пољопривреде, Александар Богићевић наводи да је Крагујевац успешан пример повезивања локалне самоуправе, Регионалне агенције и Пољопривредне стручне службе.

У пројекту вредном 350 хиљада швајцарских франака, који је финансирала Швајцарска агенција за развој и сарадњу, поред Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, учествовале су Општине Аранђеловац, Топола, Рача, Кнић, Баточина, град Крагујевац и асоцијација произвођача ракије “Шумадијска ракија”.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *