Унапређење услова живота особа са инвалидитетом

Србија је последњих десет година доста урадила на побољшању услова живота особа са инвалидитетом, али су сервиси подршке односно услуга за преко 800 хиљада грађана са инвалидитетом још увек недовољно развијени.

Ово је речено на трибини Националне организације особа са инвалидитетом Србије која је одржана у Крагујевцу.

Национална организација особа са инвалидитетом окупља 15 репрезентативних савеза и представља више од 800 хиљада грађана  Србије са инвалидитетом.

Општи коментари Комитета за права особа са инвалидитетом у поглављима 6 и 7 указују до ког степена је Србија спровела одредбе Конвенције Уједињених нација чија је потписница.

Поглавље 6 односи се на равноправност и недискриминацију, а 7 на учешће особа са инвалидитетом у спровођење и праћење Конвенције.

Приликом разматрања иницијалног извештаја Републике Србије о спроводђењу Конвенције особа са инвалидитетом, Комитет је између осталог Србији препоручио да преиспита законодавни оквир и пропише да је одбијање пружања прилагођавања особа са инвалидитетом у свим областима акт дискриминације, наведено је између осталог у коментарима.

У Крагујевцу је у присуству представника Удружења особа са инвалидитетом, локалне самоправе Града Крагујевца и медија представљено и прошлогодишње истраживање из ове области.

За унапређење услова живота особа са инвалидитетом град Крагујевац је добио важна признања 2016. и 2017. године.

Архитектонске баријере на многим јавним установама су превазиђене, поштују се права особа са инвалидитетом, али напоран рад тек предстоји јер сервиси за особе са инвалидитетом нису развијени, а неопходни су.

Циљ општих коментара је да државама потписницама Конвенције, међународна организација пружи смернице како да, на најбољи начин, примени у пракси одредбе Конвенције о правима особа са инвалидитетом.

Извешрава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *