Универзитет у Крагујевцу поново на Шангајској листи

На Шангајској листи најбољих 500 светских универзитета другу годину за редом сврстан је Универзитет у Крагујевцу, и то захваљујући крагујевачком Природно математичком факултету и Факултету техничких наука из Чачка.

Велики допринос овоме дали су управо истраживачи из области математике Природно математичког факултета, односно Института за математику и информатику.

Универзитет у Крагујевцу је својим научним радом у области математика, постигнутим и објављеним резултатима, препознат од стране најрелевантнијих светских институција.

Велики допринос овоме дали су управо истраживачи из области математике са Природно математичког факултета односно Института за математику и информатику.

Универзитет у Крагујевцу се први пут појавио на Шангајској листи 2017. године, такође у области математике, и тада је био пласиран између 401. и 500 – тог места.

Универзитет у Крагујевцу и Природно математички факултет по много чему су присутни у глобалној научној заједници.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2 одсто светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи.

Рангирање се врши једном годишње од јуна 2003. године и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *