Универзитет у Крагујевцу уручио признања најбољим научницама

Поводом Медјународног Дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу уручио је признања најбољим научницама са 12 факултета крагујевачког Универзитета.

Признање су добиле научнице са највише резултата у научно-истраживачком раду током прошле године.

Ректор Универзитета у Крагујевцу, професор Ненад Филиповић рекао је да је ово друга година како Универзитет додељује признања женама и девојкама у науци.

„Прошле године смо покренули ову иницијатву и ове године са сваког факултета је предложена по једна научница.

Ове године смо први пут поред признања доделили и симболичне новчане награде, јер сматрамо да је то веома важно као подстрек научницама да и даље наставе да раде и стварају у науци.

Желимо да постигнемо родну равноправност на којој на крагујевачком Универзитету и те како радимо.

Данашња времена су јако сложена и сви се боре за своје место и боље услове рада, а управо жене и девојке треба да имају свој статус у науци“, истакао је Филиповић.

Добитнице признања, њих 12, изразиле су на свечаности уручења велику захвалност Универзитету који је установио доделу овог признања.

Тамара Николић Турнић, доценткиња на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, рекла је да је ово признање прво које је добила за постигнућа као жена у науци.

„Заиста ми много значи. Прво из личних разлога, али и као део једне велике истраживачке групе.

Као лекар и неко ко ради већ годинама на испитивању нових лекова и проналажењу нових терапијских стратегија, изузетно ми је значајно што могу да испред целе моје истраживачке групе, коју чине 70 посто жене, данас примим ово признање“, рекла је добитница признања коју је предложио Факултет медицинских наука у Крагујевцу.

Дејана Златановић, ванредна професорка на Економском факултету у Крагујевцу, такође је истакла важност овог признања за све жене које се баве науком.

„На факултету где радим има много сјајних научница тако да овај резултат који сам остварила као научница на катедри за Менаџмент и пословну економију, је резултат заједничког рада са мојим коауторима, којима дугујем велику захвалност.

Такође, дугујем захвалност и Универзитету који је установио ову награду као велико признање нама женама у науци, да можемо да одговоримо на све изазове савременог окружења, а посебно у савременом научно-истраживачком окружењу, тако да је велика част добити ово признање“, истакла је научница са Економског факултета у Крагујевцу.

Професорка Факултета за машинство и градјевинарство у Краљеву, Снежана Ћирић Костић рекла је да после пуно година рада у науци, овакво признање, поред бројних награда које је добила, заузима посебно место.

„Један јак подстрек за даљи рад. Сматрам да је веома важно да се истакне рад научница и волела бих да буде све већи број младих девојака које ће бити награђиване у науци, а ми старији да се припремамо полако за пензију.

Ја годинама радим на европским пројектима и поносим се често на тим састанцима у Европи када колеге истичу посебно нашу државу као земљу у којој су научинице у већем броју, него у већини других земаља“, рекла је наградјена професорка са Факултета за машинство и грађевинаство у Краљеву, који је у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Како би се осигурало једнако учешће жена и девојака у науци, Уједињене нације прогласиле су 11. фебруар за Међународни Дан жена и девојака у науци, а крагујевачки Универзитет од прошле године додељује признања најбољима научницама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *