Упис у први разред основне школе почео данас и трајаће до краја маја

Упис у предстојећу 2023/2024 је обавезан за сву децу рођену од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године, а за превремени упис могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2017. године.

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година, саопштено је из Министарства просвете.

Министар просвете Бранко Ружић је родитељима и другим законским заступницима деце поручио да су се Министарство просвете и Влада Србије потрудили да сам процес уписа олакшају тиме што је дигитализован.

„Циљ је био да омогућимо родитељима да им фокус буде на деци и њиховој припреми, а не на прикупљању документације, уверења и слично”, поручио је Ружић и додао да је основно образовање обавезно и да у школама има довољно места за све прваке.

Родитељи, односно други законски заступници и ове године могу да закажу термин за тестирање и упис детета у први разред електронским путем на порталу еУправа покретањем услуге еЗаказивање.

Ова услуга је доступна на српском, као и на језицима националних мањина и родитељ није у обавези да подноси ниједан документ, изузев извештаја лекара уколико је лекарски преглед обављен у приватној амбуланти.

Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу, без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације, а са достављеним доказом о здравственом прегледу детета.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе, а школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев који родитељи подносе до 1. фебруара.

Како су навели из Министартсва, школа је дужна да обавести родитеља, односно другог законског заступника о одлуци по његовом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године у којој се врши упис, након сагледавања расположивих капацитета, а у складу са просторним, кадровским и финансијским могућностима школе.

Више од 65.000 деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2023/2024. години, што је незнатно више у односу на претходну годину.

Број редовних матичних основних школа у образовном систему је 1148, саопштено је из Министарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *