Упозорење Батута на теже манифестације топлотног стреса

Топлотни талас који влада у Србији данас и сутра доноси нам максималне температуре које ће, како упозоравају из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у појединим деловима земље бити у категорији веома опасне по здравље.

„Веома опасни временски услови значе да постоји повећана вероватноћа за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара“, упозоравају из Института Батут.

„Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне појаве 28. августа у делу централне Србије“, наводе из Батута.

Овај институт је објавио и списак мера превенције којих би сваки појединац требао да се придржава када је време у катерорији веома опасно:

– Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа.

– Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре;

– Редовни унос течности (1 чаша воде/20 мин) у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

– Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона).

До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 – 2 дана.

– На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *