Управљање семафорима из једног центра смањиће колапс

И поред свих покушаја надлежних, у Крагујевцу је и даље присутно свакодневно саобраћајно загушење, чему доприноси увећан број аутомобила за 100 процената последњих година.

У предузећу Путеви кажу да су у току преговори и планови да се у граду уведе адаптивно управљање из једног центра свим семафорима на свим раскрсницама, које би допринело смањењу саобраћајних гужви.

Тај процес одвијао би се паралелно са изградњом Северне обилазнице и 10 нових улица у граду.

У ишчекивању почетка радова на Северној обилазници, који су наговештени за крај ове и почетак наредне године, како се процењује, град Крагујевац и Шумадија добијају потпуно нови, не само урбани, већ и економски замах.

Директан бенфит од обилазнице дуге 22 километра, имаће неколико општина.

Сама села од Цветојевца до Голочела добиће атрибуте приграда, а изградњом обилазнице очекивања су да се коначно растерети саобраћајна гужва у граду.

Изградњом 10 нових улица, од којих су неке булеварског типа, решиће се дугогодишњи проблеми.

На новим путевима планира се и модерна светлосна сигнализација.  

Крагујевац има дупло већи број возила на улицама.

Самим тим већи је и проток саобраћаја, већа нервоза, веће гужве.

Једино што је у тој ситуацији добро, а користиће за планирано увођење адаптивног управљања семафорима је што град за сада има мали број семафорских раскрсница, само 36.

Међутим, највећи и дугогодишњи проблем је транзит теретних возила кроз сам центар.

Реконструкција Булевара краљице Марије је због короне изостала, али потез од Аеродрома до Звезде требало би да се растеретити дигиталним путем.

Због убрзаног развоја града, приграда, улица, индустријских зона решавање проблема саобраћајних гужви из дана у дан је све неопходније.

Један од могућих и корисних начина је управљање семафорима из једног центра, јер се на тај начин за 50 одсто смањује време чекања и смањују гужве на раскрсницама.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *