Урађено идејно решење реплике куће Ђуре Јакшића

Срушена кућа песника и сликара Ђуре Јакшића из 19. века није била под заштитом као споменик културе јер није задовољавала основне критеријуме да би била проглашена као културно добро.

Локална самоуправа ускоро почиње изградњу реплике на месту на коме се налазила кућа у Карађорђевој улици.

За изградњу објекта град Крагујевац издвојио је 20 милиона динара.

Носилац пројекта је Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља а средства за изградњу реплике Шумадијске куће у износу од 30 одсто финасира и Швајцарска развојна агенција.

Угледни градски архитекта Душан Соковић мишљења је да је кућа у Карађорђевој улици у којој је становао Ђура Јакшић током боравка у Крагујевцу дуго одолевала зубу времена.

Са аспекта струке није било могуће реновирати кућу јер је била исувише трошна и склона паду наводи Соковић.

Проблем са рушењем куће који се везује за име највећег српског романтичара 19. века присутан је деценијама а одлука да се кућа сруши и на том месту изгради нова донета је у право време.

Пролазници су свакодневно били изложени ризику јер је спонтано рушење времешне грађевине, односно њених остатака могло да повреди некога имајући у виду да је Карађорђева улица једна од најпрометнијих у граду, у близини се налази основна школа 21. октобар.

Уз то, посетиоци који нису Крагујевчани, странци не знају ко је био Ђура Јакшић, али су итекако у неколико наврата збуњени сликом фотографисали здање у распадању, а то итекако урушава утисак који остављамо колективно.

Дирекција за урбанизам дала је идејно решење за изградњу куће на којој ће по окончању радова бити постављена спомен плоча посвећена Ђури Јакшићу.

Реплика куће у основи има 155 квадратних метара, биће направљена од чврстог матерјала а планирано је да улаз буде са предње стране куће до улице.

Планом је предвиђено да ће Ђурина кућа имати подрум и етажу.

У локалној самоуправи најављују да ће реплика Ђурине куће бити завршена до краја године.

У њој ће се одржавати програми из културе. Један део представљаће Вински хаб у коме ће бити промовисна најквалитетнија вина и ракије из Шумадије.

Током целе године у сарадњи са ФИЛУМОМ биће организована предавања о животу и стваралаштву Ђуре Јакшића, концерти младих уметника, ликовни садржаји.

Планирано је и да добитници награде Ђура Јакшић за најбољи Зборник поезије у новоизграђеној кући, уз музичку пратњу, читају своју поезију.

Једном речју, Град планира да се одужи Ђури Јакшићу у пристојном амбијенту.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *