Уручене награде последњег дана “БАШТеАтра”

Пет фестивалских дана крагујевачког „Баш театра“, другог по реду, прошло је у знаку промоције младих професионалних позоришних трупа и независних продукција; потрагом за местом више у Књажевско-српском театру и Дому омладине, где су се представе одржавале као и у знаку занимљивог пратећег погама, у којем су позитивну енергију око округлих столова, од 1. до 5. августа, размењивали глумци, редитељи и публика.

Одржано је и књижевно вече младог македонског писца Саше Димоског, поред јавног читања комада „Призори конструисаног односа“ Димитрија Кокнова.

Последњег фестивалског дана уручене су награде.

Ловорике другог Баш театра понела је представа „Овде је лепо – сечем дрво, једем псуљ“ у продукцији београдског ФДУ-а (Факултета драмских уметности) и сарајевског ФИСТ-а (Фестивала интернационалног студентског театра).

Овом ансамблу је уручен Гран при фестивала „Славица Слаја Урошевић“, али и награде: за најбољу режију младој редитељки Миљи Мазарак, мушку и женску улогу, глумцу Филипу Хајдуковићу и његовој колегиници Јелени Симић.

Награду за визуелни идентитет добила је представа „Лаура, молим те“, док је специјална фестивалска награда отишла у руке Бранка Џиновића, за оригиналну музику представе „Not the right leg“.

Одлука трочланог жирија, у саставу драматурга Петра Михајловића и редитеља Југа Ђорђевића а којим је председавао глумац Милош Ђорђевић, кажу, била је једногласна.

Последње вече фестивала обележиле су „Епске игрице – Женидба Душанова“ у режији Анђелке Николић.

Завршно театарско вече било је издвојено и за пројекцију документарног филма „Чворови“, посвећеном настанку и развоју позоришне сцене крагујевачког Дома омладине.

За организаторе био је ово још један успешан фестивал.

Планови за трећи „Баш театар“ почели су, кажу, већ по изласку из Дома омладине, где је завршна свечаност другог фестивала професионалних позоришних трупа и независних продукција и одржана.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *