Ускоро додела станова младим научницима

Министарство просвете у сарадњи са локалном самоуправом и Унивезитетом саградило је 210 станова који ће бити дати на коришчење младим научницима.

Финансирање овог пројекта реализовала је Развојна банка савета Европе а коме ће станови бити додељени одлучиће Универзитет.

Ова високошколска установа на овај начин жели да помогне младим људима који нису решили своје стамбено питање а баве се научним радом.

Од двеста десет новоизграђених станова у Старој радничкој колонији, недалеко од Хиподрома, стотину станова је једнособних, седамдесет једноипособних а 40 трособних који ће бити додељени младим научним истраживачима.

Изградња станова је завршена а сада следе инфраструктурни послови, увођење струјних инсталација, воде, канализације и грејања.

Надлежни кажу да ће овај посао бити веома брзо завршен а након добијања употребне дозволе станови ће по утврђеном критеријуму бити додељивани на коришћење.

Станови ће бити издати у закуп најмање пет година а станарина коју ће корисници издвајати морала би да буде нижа од економске.

Уколико корисници желе да стан откупе после петогодишњег становања у продајну цену биће урачунате све станарине које је корисник издвајао током пет година.

На крагујевачком Универзитету формирана је комисија која ће на основу утврђених критеријума одлучити ко ће бити корисници станова.

Најпре ће се бодовати степен стручности односно звање младих научника, здравствени и породични статус али и то да ли су оба супружника запослена на факултету а баве се научним радом.

Овакав вид помоћи високообразовним младим људима подстрек је у напредовању у раду младих научника које је препознало Министарство образовања и локална заједница.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *