Ускоро и званична сарадња Крагујевца и „Руског дома“

Озваничење сарадње између Крагујевца и „Руског дома“ из Београда биће релизовано током октобра, а први ансамбл из Крагујевца који ће, у оквиру те сарадње наступити у Дому биће ансамбл акордеониста.

После потписивања споразума о сарадњи очекују се заједнички пројекти.

Представници Руског дома изразили су интересовање да стипендирају крагујевачке матуранте током високошколског образовања у Федерацији Русије.

За госте из Русије који у Крагујевцу бораве у оквиру српско-руског „Моста пријатељства“ организован је пријем у Скупштини града.

Делегација културних посленика из Русије коју чине: саветник за културу руског председника и потомак најзначајнијег имена светске књижевсности Лава Толстоја, представници музејског комплекса, московске Научне библиотеке, песници и публицисти у разговорима са представницима града Крагујевца, упознати су са приликама у Крагујевцу од времена престонице, до данас.

Наглашено је да српски и руски народ повезују јаке историјске, кулуртне и религијске везе.

Делегација је посетила Спомен парк „Крагујевачки октобар“ са јаким утисцима и саосећањем, јер је Русија поднела највећи број жртава током Другог светског рата. „

Рат и мир“ су универзалне теме, а савремени живот није поштеђен других борби.

Русија је земља пребогате културне баштине. Део савременог стваралаштва убудуће биће доступније Шумадији.

Представници локалне самоуправе очекују реализацију бројних програма посвећених образовању и култури младих.

Раније је град Крагујевац потписао Споразум о сарадњи са установама културе из Москве.

Музеј „21.октобар“ представио се у Музеју одбране града Москве прошлог месеца, а узвратна поставка се очекује у Крагујевцу.
Простора за сарадњу из свих области уметности има довољно, боље рећи још увек је неистражен.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Ускоро и званична сарадња Крагујевца и „Руског дома“”

  1. „… потомак најзначајнијег имена светске књижевности…“ Где сте нашли да је Лав Толстој најзначајнији светски писац? Иако велики, ни у руској књижевности није најзначајнији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.