Ускоро истиче рок за избор управника зграда

Ближи се рок, када ће хиљаду и по зграда у Крагујевцу добити своје управнике. Управи за имовину до сада је поднето 112 пријава.

Према подацима које смо добили од надлежних, интересовање је мање од очекиваног. Уколико, станари свих вишеспратница у граду до краја децембра, не изаберу управнике зграда, уместо њих то ће обавити локална администрација.

То је још један корак у нивоу предузетих активности како би се унапредила култура становања и брига о стамбеним зградама, иначе прописаним Новим законом о становању.

Закон о становању одавно примењују европске земље као и државе у окружењу. Новим законом одређено је да свака зграда има свог управника.

У пракси се то реализује веома споро. Примери из свакодневног живота, јасно говоре да волонтерски посао који су до сада обављали председници кућног савета показали су се као лош метод рада у стамбеним зградама.

Дешавало се да у улазу пукне водоводна цев, блокира топловодни систем, или су разбијена врата улаза а за све то нико није надлежан.

Нови закон о становању предвиђа бољу организацију становања када ће одговорност преузети професионални управници.

У Крагујевцу је формирано Удружење крагујевачког кућног савета у коме су људи са деценијским искуством у управљању зградама.

Према њиховој евиденцији до сада је евидентирано свега 112 зграда које ће имати свје управнике. То је према њиховим речима свега 10 одсто заинтересованих што је за унапређење квалитета становања веома мало.

Према закону о становању регистар професионалних управника и стамбених заједница требало би да буде завршен до 1. јануара 2018 године. Потребна документација предаје се Градској управи за имовину у улици Бранка Радичевића.

Убудуће, професионалци брину о стамбеним зградама. Очекивања су да улази изгледају лепше, уређеније.

С обзиром на то, да се угледамо на европски ниво становања, потребно је искоренити небригу о простору који нас окружује.

Запуштени, прљави улази без ходничког осветљења, са руинираним подрумским простором и заједничким просторијама, требало би да замени слика окречене фасаде, са пуно цвећа и развијеном културом становања. Познајући Србе- тешко.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *