Ускоро основци крећу у школу, у Крагујевцу уписано четири одељења мање

За нешто више од двадесетак дана на пут основношколског образовања кренуће још једна генерација првака.

У поређењу са претходним годинама, у крагујевачке школе уписује се најмањи број деце, њих 1.610, односно четри одељења мање. Ипак, ниједна школа неће бити угашена.

Град Крагујевац је задржао постојеће 22 школе, као и издвојена одељења, односно настава ће бити реализована и у приградским срединама где постоји мали број ђака.

За разлику од Крагујевца, на територији општине Кнић угашено је 11 школа.

Од 1. септембра затварају се учионице у селима: Љубић, Гривац, Жуње, Врбетина, Лесковац, Бечевица.

За укупно седамнаест преосталих ученика из шест села општина Кнић обезбедила је свакодневни превоз до најближих школа где ће их дочекати нови учитељи, нови вршњаци.

Један од најважнијих животних догађаја који ишчекује цела породица, а понајвише малишани и званично се приближава.

Полазак у школу нестрпљиво одбојава генерација рођена од 1. марта 2012. до 28. фебруара 2013. године.m Од првог звона дели их двадесетак дана.

У Крагујевцу и околним селима која припадају локалној администрацији у мрежи школа остају 22 образовне установе. Број првака је мањи, за четри одељења.

Тренд смањења броја деце тишти Србију дужи низ година, што је и био повод да држава мерама Националне стратегије заустави осипање становника.

У многим срединама 1. септембар значиће не само нови почетак за ученике, већ и за целе породице које су део миграцијских токова у земљи.

Крагујевац је град ка коме гравитира велики број житеља из унутрашњости. То је за сада један од разлога због којег је задржан исти број школа.

За разлику од Крагујевца, у Општини Кнић угашено је 11 школа.

Општина Кнић са Сталном конференцијом градова и општина, Институтом за урбане политике и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду,изабрана за реализацију пилот пројекта како оживети угашене школе у Србији.

Идеја је да се кроз умрежавање релевантних научних институција са локалном самоуправом, креира најбољи предлог за стављање у функцију упражњеног школског објекта и то тако да тај нови простор унапреди кохезију међу становницима, покрене локалну привреду и привуче људе из околних места.

Као пилот пројекат је узет школски објекат у општини Кнић.

Ради се о оживљавању и поновном стављању у функцију издвојеног одељења основне школе „Рада Шубакић“ у селу Честин у општини Кнић.

Ово издвојено одељење је избрисано из мреже основних школа, јер је последњи ученик завршио школу 2018. године.

Протекле недеље одржана је радионица у којој су, осим предстваника пилот пројекта учествовале и архитекте из Краљевине Шведске, Савезне Републике Немачке, Републике Хрватске и других земаља.

Учесници радионице су представили идејна решења о комплетној реконструкцији и пренамени постојећег школског објекта, а до краја септембра треба да буде завршен архитектонски пројектни нацрт школе у Честину која је прве ђаке примила пре 201 годину.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *