Ускоро почиње реконструкција Центра за хематологију УКЦ

Министарство здравља определило је 300 хиљада евра за изградњу четири стерилна блока у крагујевачком Центру за хематологију, где би били смештени пацијенти који болују од најтежих онколошких обољења.

Адаптирани простор би омогућио бољи квалитет лечења, али и увећао стопу преживљавања пацијената којима болест налаже хоспитализацију у стерилном простору.

Тендер ће бити завршен до половине августа, а рок за радове је крај године. 

У Центру за хематологију крагујевачког Универзитетског клиничког центра лече се најтежи онколошки болесници који болују од Хочкинове болести, леукемије, тешких облика анемије и других хематолошких болести .

Клиника располаже са 27 постеља, а има и дневну болницу са шест кревета у којој се хоспитализују пацијенти који су на испитивању.

У току је спровођење тендера за реконструкцију клинике, односно посебног одељка са четири стерилна блока, у којима би били смештени пацијенти са компликованом клиничком сликом и којима је потребна стерилна средина.

Министарство здравља је издвојило око 300 хиљада евра.

На Клиници за хематологију Универзитетског клиничког центра запослено је десетак лекара, међу којима је највише младих. 

Хематолози који раде на овој клиници прате све светске трендове и  настоје да унапреде рад са пацијентима.

Заинтересовани су за едукације и усавршавања у овој области, као и увођење процеса трансплантације, посебно за методу пресађивања коштане сржи.

У тешким радним околностима услед падемије корона вируса,  Клиника за хематологију успела је да задржи комплетан процес рада са најтежим пацијентима.

Запослени су се, због посебног режима који је организован на свим клиникама Универзитетског клиничког центра, током пандемије селили у други простор, али су хематолошки пацијенти који су захтевали хитно лечење и хоспитализацију увек били збринути.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *