Ускршња трпеза

Током неколико празничних дана школе не раде а многе породице окупљају се око богате трпезе, која је током Васкршњих празника веома разноврсна.

Посета крагујевачким зеленим пијацама је неизоставна. Продавци су се добро припремили. Потражња током празника je већа, а купци сходно могућностима кућног буџета, планирају куповину бројних ђаконија које ће украсити Ускршњу празничну трпезу.

Васкршњи ручак требало би да садржи слане и слатке ђаконије од богатог предјела до главног јела уз неизоставне салате торте и колаче.

Свака домаћица осмислила је на свој начин породични ручак на Васкрс када се за столом окупља цела породица уз јело и пиће као и фарбана јаја која представљају највећу радост малишана.

Крагујевачке домаћице, на свој начин се труде да удовоље укућанима, а на трпезама ће се наћи од свега помало.

Последње деценије није реткост ни да се за Ускршње празнике путује широм Европе. Има и оних суграђана који ће празник провести скромно уз уобичајени оброк који и не мора да буде обилан и пун калорија.

Продавци су добро припремили своје производе током васкршњих празника јер очекују и већу потражњу.

У Млечном павиљону се осим сира и кајмака продају домаћи традиционални производи од меса. Из Златиборског краја продавци нуде говеђу пршуту по цени од 1600 динара, свињска пршута је двеста динара јевтинија, у понуди су кобасице и сува ребра по цени од 800 динара а домаћи чварци коштају 900 динара. Цене сира и кајмака су уобичајене, сир кошта око 300 динара а кајмак 700 динара.

Сезона је пролећних намирница, па се зелена салта, спанаћ, зеље и блитва навелико купују свакодневно на крагујевачким пијацама.

Иако је званично почело пролеће, грађани се не одричу киселог купуса. Још увек га има, а ово поврће се веома често купује без обзира на годишње доба. Подварак, сарма или кисели купус са месом крагујевчани радо припремају,па је потражња за овом намирницом веома велика јер је намирница издашна, исплатива а у складу је и са празничном гастрономском традицијом.

Васкршњи празници уз обиље хране, слаткиша, куваних јела, салата и пецива окупиће породицу и пријатеље који се куцају шареним јајима уз неизоставни поздрав “Христос васкрсе”.

Уколико се на столу нађу и букети пролећних нарциса, зумбула и осталих цветница којих на зеленим пијацама има у великим количинама атмосфера ће бити свечанија и веселија.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *