Успешна година за привреду Шумадијског округа и града Крагујевца

Резултати привредних активности на територији Шумадије и Поморавља током претходне године указују да пандемија корона вируса није у значајој мери утицала на функционисање привредних субјеката и реализацију њихових планова.

Томе су у значајном обиму допринели државни пакети економских мера помоћи.

Привреда града Крагујевца је у првих десет месеци прошле године остварила спољнотрговинску размену вредну нешто више од милијарду евра и суфицит од близу 130 милиона.

У периоду од јануара до октобра 2021. остварен је и значајан раст спољнотрговинске размене привреде Шумадијског управног округа.

На листи производа са најзначајнијим учешћем у извозу привреде града Крагујевца са готово 40% доминирају путнички аутомобили, док су међу увозним производима најзаступљенији делови, односно прибор за моторна возила, који чине 36%.

Из Крагујевца се највише извозило и Италију, Немачку, Румунију, Босну и Херцеговину, а увозило из Италије, Немачке, Кине, Пољске, Мађарске.

Привредни субјекти су и током претходне године могли да се ослоне на Привредну комору Србије, а најизраженији вид подршке је могућност представљања српске пословне заједнице на светској изложби у Дубаију.

На овој престижној манифестацији своје потенцијале је представио и град Крагујевац.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *