Успешна међународна сарадња

Град Крагујевац остварио је бројне контатакте и активности када је реч о међународној сарадњи.

Осим побратимских градова Питештија и Сирена са којима траје традиционална размена младих недавно су остварени бројни контакти и са другим међународним институцијама.

Одлична сарадња успостављена је са Кином, интензивно се воде преговори са Републиком Мађарском а ускоро ће бити успостављени договори са Бечом.

Осим тога биће обновљена сарадња са Јужноморавском регијом а у најави је значајан догађај који ће локална самоуправа остварити са Амбасадом Француске.

Недавно је у Крагујевцу боравила делегација Француског културног центра када је договорен протокол о потписивању повеље о сарадњи са нашим градом.

Побратимство са Сиреном траје јубиларних педесет година а крагујевачка делегација која је недавно боравила у овом француском граду договорила је интензивирање сарадње два града.

После октобарских свечаности у сарадњи са Французима у Крагујевцу ће бити организован семинар на тему одрживости транспорта и саобраћаја рекао је помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Штајн који је доадао да је ова тема од изузетног значаја за Крагујевац.

Ускоро ће Крагујевац посетити помоћник градоначелника Беча са тимом сарадника који ће са представницима локалне самоуправе договорити будућу сарадњу.

Делегација Крагујевца такође је успоставила добре пословне контакте са Кинезима а у бројне пројекте који ће убудуће бити реализовани биће укључена сарадња која ће ускоро бити обновљена са Јужноморавском региом.

Крагујевац као град централне Србије има већинско становниство српске националности и православне вероисповести а број грађана који се другачије изјашњавају је у малим процентима.

Ипак, важно место почасног конзула имају грађани Крагујевца који имају добре и значајне везе са бројним земљама па је титула почасног конзула у нашем граду добар знак да ће у Крагујевцу бити остварене чврсте везе са тим земљама.

За сада имамо почасног конзула Палестине и Белорусије а у наредном периоду очекује се још неколико почасних конзулских места у граду.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *