Усвојен Предлог одлуке о буџету града Крагујевца за 2022. годину

Скупштина града Крагујевца усвојила је Предлог одлуке о градском буџету за 2022. годину. За овај предлог је гласао 51 одборник.

Буџет за наредну годину утврђен је у износу од 9,5 милијарди динара, што је за пет одсто више од овогодишњег.

Највише прихода очекује се од пореза на зараде – 3,8 милијарди динара, односно 200 милиона више у поређењу са 2021.

Приходи од продаје имовине планирани су у износу од 1,7 милијарди динара.

Дискусију о предлогу буџета, која је трајала скоро три сата, обележила је оштра полемика одборника.

Отваране су теме од аграра до инвестиција у инфраструктуру и капиталне пројекте, попут Северне обилазнице, а било је речи и о заустављеној реконструкцији Градске тржнице, на коју је градоначелник Никола Дашић ставио тачку, наглашавајући да се очекују извештаји вештака који ће утврдити ко је био слаба карика у ланцу одговорности.

Планираним буџетом за наредну годину увећавају се износи намењени социјалној дечијој заштити који достижу 911 милиона динара, аграрни буџет увећан је 100 одсто у односу на овогодишњи, док су издвајања за мере енергетске санације и постављање панела са пет милиона повећена на 20 милиона динара. Предложени буџет је развојни, каже предлагач.

Већина одборничких група је подржала предлог буџета и оценила га као реалан и одмерено планиран у складу са ситуацијом.

Са друге стране одборници Заједно за Шумадију оштро су критиковали предлог и указивали да је нереалан што се, како су навели, огледа у спором одвијању инвестиција, као и бројних започетих инфраструктурних пројеката у граду.

Поред буџета за 2022. годину, одборници су усвојили и низ одлука које се тичу решења из области именовања директора, чланова надзорних одбора градских предузећа и установа, као и начелника управа.

Усвојена су и три плана детаљне регулације, као и измене у програмима пословања предузећа и друштава чији је оснивач град.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.