Усвојена одлука о ребалансу буџета Крагујевца

После 90 минута дискусије, колико су одборници Скупштине града утрошили на расправу о повреди пословника, градски парламент наставио је рад разматрајући најважнији финансијски акт – буџет, односно његов ребаланс за текућу годину. 

Већином гласова усвојен је предлог ребаланса, али и поново отворене теме између власти и опозиције о задуживању Крагујевца.

Прихваћене су новине попут утврђене минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање зграда, накнаде за рад принудних управника, програм пословања градских предузећа и установа здравствене и социјалне заштите.

Једина тачка дневног реда која је током гласања ујединила актуелну градску власт и опозиционе одборнике – је предлог од финансирању четврог покушаја вантелесне оплодње.

Одлука о дугорочном задуживању града Крагујевца у износу од 360 милиона динара за куповину непокретности намењене за нову аутобуску станицу и одлука о краткорочном задуживању града у износу од 245 милиона динара за финансирање дефицита текуће ликвидности условиле су предлог за уравнотежење буџета.

Тако је ребалансом утврђен износ укупних прихода 7 милијарди 494 милиона 124 хиљаде динара који ће доћи из текућих прихода, пореза, домаћих и ино задуживања. Садашњи и некадашњи први човек града – поново на старој теми са новим аргументима.

Усвојена је и Одлука о минималним накнадама које ће убудуће грађани морати да плате попут осталих комуналних услуга. Текуће одржавање стамбених зграда креће се од 265 до 344 динара.

Инвестиционо одржавање у зградама плаћаће се од 3 до 8 динара у зависности од старости зграде и поседовања лифта и на те тарифе додаје се и накнада за рад принудног управника која се креће од 176 до 247 динара.

Једина тачка дневног реда која је ујединила приликом гласања актуелну градску власт и опозицију је предлог о финансирању четвртог покушаја вантелесне оплодње.

Одборници Скупштине града сагласили су се  између осталог са статутима Јавно стамбеног предузећа и Народне библиотеке Вук Караџић, прихваћен је план рада здравствених установа – апотеке, дома здравља, завода за стоматологију, хитну медицинску помоћ, програм рада установе Парк, именован је и нови директор Јавног предузећа „Путеви Крагујевац“ – Никола Милетић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *