Уз „Спутњик В“ очекивани имунитет годину дана

Једна од три вакцине које су за сада одобрене у Србији против корона вируса је вакцина „Спутњик В“.

Проф. др Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије човека на Сеченовском универзитету у Москви и прва особа са Балкана која је примила ову руску вакцину каже да „Спутњик В“ квалитетна, безбедна и ефикасна заштита од ковида 19, са благим и краткотрајним нежењеним реакцијама и очекиваним имунитетом од годину дана.

„Спутњик В“ је прва у свету регистрована вакцина против вируса корона.

„Спутњик В“ је такозвана аденовирусна вакцина. Делује тако што аденовирус који се не умножава и не изазива болест унесе у наш организам информацију за синтезу С-протеина САРС-ЦоВ-2, кључног протеина вируса посредством ког он доспева у наше ћелије.

Специфичност “Спутњик В” вакцине је у томе да се за прву и другу дозу вакцине користе различити аденовирусни вектори, што врло вероватно доприноси високој ефикасности.

До сад објављени подаци говоре о ефикасности од преко 90 одсто на основу међурезултата три фазе испитивања.

Руска вакцина се даје у две дозе, са минималним размаком од три недеље. У прве две-три седмице од вакцинације, формирају се антитела.
У том периоду могуће је заразити се короном.

Потпуна заштита стиче се 42 дана од примљене прве дозе вакцине.

Када је реч о признавању вакцина међу земљама др Сергеј Бољевић сматра да све вакцине треба да буду признате у свим државама, како не би дошло до забране међусобних путовања и нових гео-политичких подела.

Светска здравствена организација почиње процедуру сертификације руске вакцине “Спутњик В”, а њена примена одобрена је у Мађарској.

Према најавама, почели су и званични преговори о производњи руске вакцине „Спутњик В“ на Торлаку. Очекује се и сарадња са компанијом Астра Зенека.

Овај потез представља револуционарну сарадњу Универзитета Оксфорд и Института Гамалеја у борби против ковида 19.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *