В. Јовановић: Највећи број заражених није вакцинисан

Директорка Института „Батут“ Верица Јовановић изјавила је данас да се дефинитивно може рећи да смо ушли у нови талас епидемије.

Јовановић је за РТС рекла да се број пацијената на болничком лечењу удвостручио у последње две недеље и да њихове клиничке слике нису лаке, као и да већина пацијената захтева кисеоничку потпору.

Нагласила је да се највећи број новооболелих није вакцинисао и позвала све који нису примили вакцину да то учине.

Јовановић је указала да се не може потпуно спречити ширење новог таласа епидемије, али да се може допринети спречавању ширења поштовањем превентивних мера.

„Да би у целокупној популацији дошло до смањења заражавања, превентивне мере које никада нису укинуте треба појачати.

Према томе, наша и самоодговорност, а истовремено и осећај према колективу и одговорности, наравно и примена свих превентивних мера даће допринос.

Не заборавимо дистанцу, избегавање окупљања и поштовање свих хигијенских мера које смо више пута до сада и спомињали и примењивали.

И наравно, не заборавимо вакцинацију“, истакла је Јовановићева.

Нагласила је да клиничке слике пацијената на болничком лечењу, чији се број удвостручио у последње две недеље, нису лаке и да постоји велики број захтева за пријем на полуинтензивну негу.

Јовановић је навела да већина пацијената захтева кисеоничку потпору, да је хоспитализовано више мушкараца – скоро 80 одсто су мушкарци и углавном су то проблеми кардиоваскуларног система.

Говорећи о новим рестриктивним мерама, Јовановићева је рекла да Кризни штаб ради континуирано и да размишља о увођењу нових мера, као и да свакодневно анализира све податке.

„Када су у питању нове мере, оне ће свакако бити разматране и, ја сам убеђена, донете, у зависности од епидемијске криве.

Као што видимо, ми смо током јучерашњег дана прешли 1.000 инфицираних особа. Од 10.700 тестираних, сваки десети је био позитиван, али то је јако велики број.

Највећи број инфицираних се налази у највећим градовима, тамо где су миграције највеће, истовремено тамо где је дошло до пада примене превентивних мера“, рекла је Верица Јовановић.

Додала је да очекује да ће се у складу са потребама бити заказана нова седница Кризног штаба и напоменула да се консултације у оквиру медицинског дела и осталих чланова Штаба стално одржавају.

Верица Јовановић је навела да постоји потреба да се повећа обухват имунизацијом код људи који се крећу у јавним службама.

„Ми зато радимо као здравствени систем и као здравствена струка на повећању обухвата, али истовремено и на развоју и самосвести и осећаја да је вакцинација мера која ће довести до заустављања ширења вируса, истовремено до спречавања заражавања, јер су невакцинисане особе сада циљна популација и највећи број свих који су оболели су особе које се нису вакцинисале“, рекла је Јовановићева и позвала све који се нису вакцинисали да то учине.

One thought on “В. Јовановић: Највећи број заражених није вакцинисан”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *