Вакцина најмоћније оружје у борби против заразних болести

Вакцина је епохално откриће и најмоћније оружје у сузбијању заразних болести, захваљујући њој искорењене су многе болести које су харале светом и од којих је умрло више милиона људи, а лекари кажу да се слободно може рећи да је вакцина спасила човечанство.

Захваљујући имунизацији искорењена је вариола вера, а пред елиминацијом су дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, мале богиње.

Епидемиолог у пензији Радмило Петровић каже да је вакцинација епохално откриће и најмоћније оружје у сузбијању, спречавању, елиминацији и ерадикацији заразних болести.

Вакцина против дифтерије даје се у комбинацији са тетанусом и великим кашљем и позната је као Ди-ТЕ-ПЕР вакцина која се годинама користи и деца је добијају у првим годинама живота.

Вакцина је једина заштита и од тетануса, оболење чија је смртност више од 70 одсто и великог кашља.

Имунизацијом је потпуно искорењена вариола вера 1980. године, а борба са том заразном болешћу трајала је око 180 година.

Планирано је било да се вакцинацијом елиминишу и мале богиње.

Петровић скреће пажњу да чим попусти дисциплина у имунизацији, заражне болести се враћају као бумеранг и подсећа да је у епидемији у Србији која је букнула 2017. године, било оболело 5.800 људи, а умрло 15 особа.

Вирусолог проф. Тања Јовановић каже да је вакцинација један од најбезбеднијих поступака који је уведен у медицинску праксу.

Регистроване вакцине, како каже, представљају најбезбедније и најефикасније производе у заштити од заразних болести, због строгих протокола и регулатива кроз које пролазе од самог дизајна вакцине па до њене употребе, закључила је Јовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *