Вакцинација деце обавезна и за време ванредног стања

Без обзира на ванредно стање, вакцинација предшколске и школске деце је обавезна поручују педијатри.

Имунизација деце биће настављена по плану и програму а на основу утврђеног календара вакцинације.

Вакцину може да прими искључиво здраво дете, кажу педијатри Дома здравља, и наводе да су све мере опреза током ванредног стања посебно појачане, попут детаљне провере здравља деце, али и дезинфекције ординација.

Имунизација је најефикаснија превентивна мера у очувању здравља деце.

Према утврђеном календару вакцијације, дете од рођења, током одрастања па све до 14. године живота штити од бројних болести.

Одмах по рођењу, још у породилишту бебе добијају БСЖ вакцину против туберкулозе. Добијају и ХБ вакцину против хепатитиса.

У другом месецу живота бебе добијају дугу дозу вакцине против хепатитиса Б, а у трећем месецу живота, вакцина се даје против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе и обољења која изазива хемофилус инфлуенце тип Б.

Ревакцинација деце се обавља и у три ипо месеца и навршених шест месеци живота бебе.

Касније се добија и ММР вакцина против малих богиња, заушки и рубеоле. У време пандемије Ковида 19 вакцинација се обавља уз појачане мере опреза.

Вакцину могу да добију искључиво здрава деца. Вакцинација се обавља као и до сада, у амбулантама Дома здравља, у насељима Станово, Бресница, Аеродром, Дечијем диспанзеру у Развојном саветовалишту.

Сваки педијатар има увид у вакцинациони картон сваког детета. Вакцинација деце се обавља и у време ванредног стања. Малишани у пратњи родитеља пролази кроз детаљно испитивање пре примања вакцине.

Вакцинација је обавезна и за децу школског узраста која вакцину добијају пре поласка у први разред, затим у 12. години живота односно у 6. разреду основне школе и са навршених 14. година када добијају ревакцину, односно трећу дозу вакцине против дифтерије и тетануса.

Осмаци добијају и ОПВ вакцину као трећу ревакцинацију од рођења а која се даје против дечије парализе.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *