Вакцинација у Крагујевцу даје резултате

На седници Штаба за ванредне ситуације анлаизирана је актуелна епидемиолошка ситуација у Крагујевцу.

Упркос повећању броја новозаражених протеклих дана, оцењено је да вакцинација грађана даје резултате и да би број новооболелих од коронавируса био драстично већи.

После имунизације старијих и грађана из угрожених група, у току су припреме за вакцинацију радно способног становништва.

Процењује се да је неопходно да се вакцинише још око 30.000 грађана како би се дошло до колективног имунитета у Крагујевцу.

Због повећања броја пацијената на болничком лечењу Универзитетски клинички центар Крагујевац припрема отварање треће јединице интензивне неге за шта су обезбеђени неоподни ресурси.

Очекује се да ће четврти талас коронавируса у граду трајати до краја марта.

Број пацијената на болничком лечењу у Универзитетском клиничком центру Крагујевац последњих недеља је у сталном порасту.

У овој установи тренутно су хоспитализована 224 пацијента од којих је 64 на интензивној нези.

У току је формирање треће јединице за интензивну негу као што је то био случај у децембру када је хоспитализовано 370 грађана.

То ће утицати на лечење не-ковид пацијената које ће бити редуковано до краја овог таласа епидемије.

Све већи број пацијената захтева кисеоничку терапију за шта су обезбеђена средства.

У прилог борби против епидемије иде и вакцинација грађана која даје добре резултате.

У Крагујевцу је до сада вакцинисано око 40.000 грађана.

Имунизацији се одазвало нешто мање од половине грађана старијих од 65 година.

У Дому здравља кажу да је за колективни имунитет потребно да се вакцинише још око 30.000 Крагујевчана и истичу да и вакцинисани грађани треба да носе маске како не би били преносиоци вируса.

У плану је да се, после угрожених група грађана, у наредном периоду вакцинише и радно способно становништво.

На седници Штаба за ванредне ситуације оцењено је да се епидемиолошке мере у угоститељским објектима у Крагујевцу поштују, али да нема увида када су у питању приватна окупљања у кућним условима.

Поред епидемиолошке ситуације, на седници се разговарало и о извршеним припремама за спровођење мера заштите од поплава, клизишта, ерозија и одбрану од града.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *