Валовита је и живописна наша Шумадија…

На дан када Радио телевизија Крагујевац обележава 25 година рада, једно од најпрепознатљивијих лица наше медијске куће, новинарка Катарина Мировић, преминула је од последица корона вируса, у 55. години живота.

Читав радни век провела је у Радио-телевизији Крагујевац, као новинар и уредник.

Катарина Мировић је ауторка на хиљаде емисија посвећених очувању народне баштине, суграђанима, деци, православној традицији.

Добитница је многобројних награда, не само из области новинарства, већ и за допринос афирмацији Шумадије ван граница Србије.

Комеморација ће бити одржана у петак, 22. октобра у 11 часова у скупштинској сали, а сахрана у суботу у 14 часова на гробљу Бозман.

Катарина Мировић, једно од најомиљенијих тв лица, рођена је у Крагујевцу 1967. године.

После основношколског образовања, као ученица Прве крагујевачке гимназије, марљиво и са много љубави и талента, припремала се за целоживотни позив коме је била предана до последњег дана.

Гледаоци и данас памте њене документарне серијале, који су настајали у време када је и Телевизија Крагујевац бележила највећу гледаност и повезаност са свим генерацијама грађана.

Била је ауторка емисија Суграђани, Радознало огледало, серијала Трпеза, Друга страна, Гимназија знањем сија, Једнаки, Под Хипократовом заклетвом, затим репортажа, емисија посвећених православљу, градским насељима, хуманитарцима, потомцима Солунаца, али и људима са маргина.

Паралелно са ауторским остварењима, радила је у Информативном програму и извештавала са најзначајнијих друштвених догађаја.

У њеним рубрикама у Хроници било је чињеница, али и емоција, које је несебично делила са гледаоцима и као водитељка Јутарњег програма и Мозаика.

Била је волонтер Црвеног крста. Добитница је Златног пера ове хуманитарне организације и бројних награда, међу којима су Ђурђевданска награда за новинарство 2012. године, затим признања за очување традиције и народног стваралаштва.

Била је активиста Удружења српско-словачког пријатељства и председница подружнице Синдиката новинара Србије у Радио телевизији Крагујевац.

Гледаоци и колеге памтиће је као једног од најбољих познавалаца села и ауторку чувене емисије Шумадијски праг, коју је са посебним ентузијазмом радила пуне две деценије.

IN MEMORIAM

Катарина Мировић

1967 – 2021

One thought on “Валовита је и живописна наша Шумадија…”

  1. Draga moja Kaća! Ne mogu da verujem! Mnogo smo se družile kao malade devojke, ali nas je život odveo na različite strane. Volela sam da gledam tvoje emisije, bila si sjajna, puna entuzijazma, znanja, radosti…. Nemam reči… Mnogo mi je žao. Ljudi moji, sta se ovo dešava?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *