Ванредна епидемиолошка ситуација у Крагујевцу

Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу може се окарактерисати као ванредна, с обзиром на то да још увек постоји велики ризик од преношења корона вируса, речено је на данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације.

Иако број новозаражених на територији града последњих дана не прелази 200, представници струке су сагласни у оцени да је имунизација најбољи начин заштите од заражавања и спречавања теже клиничке слике у случају обољевања.  

Пункт за вакцинацију против корона вируса, уместо у Соколани, од сутра ће бити отворен у објекту Школе за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“ у Ердоглији.

Разлог измештања су неадекватни услови за рад у зимском периоду.

Од почетка пандемије, присуство корона вируса је потврђено код готово 39.000 грађана Крагујевца, што је 22% у односу на укупан број становника.

Број новозаражених последњих дана стагнира и креће се између 170 и 190, а евидентиран је и благи пад броја оних који су у кућној изолацији.

Што се тиче вакцинације, постоје две врсте података – они који се односе на целокупну популацију и на пунолетне особе.  

У ковид амбулантама Дома здравља и Завода за здравствену заштиту радника дневно се обави око 1.000 прегледа, а међу прегледанима је нешто више од 100 најмлађих пацијената. 

Грађани који желе да се вакцинишу против корона вируса, моћи ће то од сутра да учине на новој локацији – у објекту Школе за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“ у улици Божане Прпић 13 у насељу Ердоглија. 

Највећем притиску је изложен Универзитетски клинички центар Крагујевац.

У овој здравственој установи у ковид систему је тренутно 268 пацијената, од којих је 246 позитивних.

Број пријема и отпуста на дневном нивоу је сличан и креће се између 18 и 20. 

Значајну улогу у креирању епидемиолошке слике, односно сузбијању корона вируса, имају инспекцијске службе, које у Крагујевцу спроводе појачану контролу примене прописаних мера.

У периоду од марта до октобра обављено је близу 22.000 инспекцијских надзора, издато скоро 200 прекршајних налога, затворено и испражњено 59 објекaта и контролисана организација 19 концерата и манифестација.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације, осим епидемиолошке ситуације у Крагујевцу, разматрано је стање припремљености и организованости система за осматрање и обавештавање и анализирано стање здравствене заштите људи и животиња од заразних болести и здравствене исправности хране и воде у редовним и ванредним околностима.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.