Васиљевић: Уређај за аутоматску екстракцију узорака у Институту за јавно здравље до 10. августа

Робот који ће аутоматски радити припрему узорака за анализу, у крагујевачки Институт за јавно здравље стиже почетком августа.

Како је за Телевизију Крагујевац рекао директор Института за јавно здравље Драган Васиљевић, припреме за анализу се у Инсититуту тренутно ради ручно, а узорци се, због сервисирања ПЦР апарата, од 6. јула шаљу у лабораторије Ватрено око и у Батајницу.

Чекају се резултати PCR тестирања за око 1.800 брисева из Шумадије, каже Васиљевић и додаје да сви који још увек чекају резулате морају да остану у изолацији 14 дана.

Такође, РФЗО је најавио да ће, за потребе крагујевачког Института, до 1. септембра, обезбедити још један уређај за роботизовану екстракцију узорака и један PCR апарат.

Набавком нове опреме, Инсититут ће бити у прилици да дуплира број узетих и анализираних брисева, односно он ће са 180 бити повећан на 500.

Настављају са свакодневним узимањем брисева, док ће сервисирање PCR апарата бити завршено до краја месеца.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *