Васкршња јаја чувају се у епархији Шумадијској готово пола века

Необична збирка ручно осликаних васкршњих јаја чува се у епархији Шумадијској.

Реч је о поклонима монахиња из Србије, али и васкршњим јајима која су за шумадијске епископе као дар стигла из Русије, Молдавије, Украјине, Канаде, Америке, Централноафричке Републике.

Прво јаје из колекције је у епархији преко 40 година, а тренутно их је укупно 250 и никада од доласка у Крагујевац, нису напуштала Владичански двор.

Са благословом епископа Шумадијског Јована јавности је представљена ова ретка колекција.

Још је епископ Сава Вуковић, као епископ Западноамерички и Канадски у својој приватној колекцији почео да сакупља васкршња јаја која су била дар верника, његових парохијана и пријатеља из јавног културно-уметничког живота.

По доласку на трон епископа Шумадијског Сава је све те васкришње поклоне донео у епархију Шумадијску.

По његовом упокојењу, владика Јован који га је наследио је васкршња јаја која је прикупљао током свог службовања такође донео у епархију Шумадијску чиме је ова ретка и несвакидашња колекција васкршњих јаја обогаћена.

Нека од јаја у збирци стара су преко 40 година.

У епархији Пумадијској наводе да ова ретка колекција има посебну сентименталну вредност, јер свако васкршње јаје у збирци има своју причу, као и да су епископи Шумадијски који су чували ове дарове познавали људе који су им васкршња јаја поклонили.

Чак и у ситуацијама када сукилометрима били удаљени од њих, они су молитвено увек били повезани.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *