Већа права запослених у Градској управи

Потписивањем Колективног уговора који ће важити наредне три године, запосленима у Градској управи, по први пут омогућава се већи степен заштите али и остваривања права чије појединости није предвидео Закон о раду.

Овај документ је резултат четворомесечног преговора два репрезентативна синдиката Самосталних синдиката Градских управа и Синдиката Независност Градске управе Града Крагујевца и послодавца.

У изради Колективног уговора сви учесници у преговорима и стручне службе руководиле су се гранским анексом посебног колективног уговора за државне органе који важи за запослене у локалним самоуправама. Колективни уговор ступио је на снагу 30. маја.

Колективним уговором код Послодавца уређују се права и обавезе али и одговорност радника на основу рада свих запослених тринаест градских управа.

Потписивањем Колективног уговора предвиђено је низ повољности запослених а које не предвиђа Закон о раду.

Представници оба репрезентативна синдиката изражавају задовољство јер су потписивањем уговора задовољне обе стране и посалодавац и запослени.

Колективи уговор између осталог предвиђа накнаду од 75 посто плађеног боловања у односу на ранији период када се боловање плаћало 65 одсто.

Осим тога у складу са законском одредбом о коришћењу годишњег одмора у трајању до 30 дана сви запослени који имају преко 50 година имају право на додатних пет дана одмора али би требало да се уклопе у законски оквир од 30 дана.

Новина је и добијање новчане накнаде од једне и по плате у нето износу републичког просека за новорођену децу запослених и то за оба родитеља који раде у Градској управи.

Потписивање Колективног уговора односи се на бројне новине када је реч о прваима запосленикх а овај уговор предвиђа и обавезе које сваки радник Градских управа мора да испуљава.

Запослени је дужан да ради дуже од пуног радног времена у случају обимног повећања посла када је неопходно да се посао заврши у предвиђеном року.

Прековремени рад не може да траје дуже од осам часова недељно нити дуже од четири сата дневно. Распоред радног времена утврђује послодавац.

Иначе у Градској управи Крагујевац ради 580 запослених у сталном радном односу док је 60 радника запослено на одређено време.

У овом уговору јасно су прецизирани и критеријуми за утврђење вишка запослених. Колективни уговор не односи се на запослене у Јавним и Јавно комуналним предузећима као и на Установе културе. Уговор је ступио на снагу 30. маја и важиће три године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *