Већи родитељски додатак од 1. јула

Родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете, од 1. јула биће повећан за пет хиљада динара и износиће од једнократне исплате од 100 хиљада до 18 хиљада динара месечно током 10 година, колико се прима за четврто дете.

Увећање родитељског додатка новина је која ступа на снагу заједно са Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом које су усвојене 28.јуна у Скупштини Србије.

У поступку остваривања права на родитељски додатак као посебни услови предвиђени су: редовна вакцинација све деце, редовно похађање припремног предшколског програма и редовно похађање наставе у школама.

Закон предвиђа да родитељи за прво дете једнократно добију 100 хиљада динара, за друго 10 хиљада динара месечно две године, за треће дете по 12 хиљада динара месечно 10 година а за четврто 18 хиљада месечно такође 10 година.

Скупштини града велики број родитеља поднео је захтев за остваривање права на родитељски додатак.

Измене и допуне овог закона, како се чуло током расправе у Народној скупштини представљају важан документ популационе политике и укупне друштвене бриге о деци.

Односе се на побољшање основних потреба деце, посебне подстицаје за рађање и подршку материјално-угрожених породица, породица са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и побољшање положаја деце без родитељског старања.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *