Велики део школараца мора да носи протезе

Процењује се да у Србији свако треће дете има криве зубе, и да готово три четвртине деце школског узраста мора да носи протезу.

Школска популација у Крагујевцу све више користи фиксне протезе, кажу овдашњи стоматолози и додају да би исправљања зуба било успешно, поред стручности и психо-физичке зрелости детета, битна је сарадња лекара и родитеља.

Истраживали смо како најбрже доћи до зубне протезе?

Нега зуба код деце, од најранијег узраста је од велике важности и треба почети још када беби изађе први зуб.

Међутим, под правилном негом не подразумева се само редовно прање зуба већ у ову хигијенску обавезу спада и кориговање неправилности.

Јављају се када се од млечних зуба прелази у сталне. Сваки криви зуб или недостатак простора да се правилно развије, треба да буде повод посете стоматологу.

Потражити савет, урадити систематски преглед вилице, а у већини случајева остати истрајан у корекцији зуба од пресудне је здравствене и естетске важности.

За малишане је најважније да на време крену са прегледима, јер лепи и здрави зуби су оличење здравља.

У Заводу за стоматологију надлежни уверавају да поступак уградње фиксних и мобилних протеза није болан и не траје дуго, што је и један од разлога због којих деца избегавају зубарске столице.

Предност фиксне протезе јесте та што за корекцију зуба никада није касно. Иначе, не постоји старосна граница за корекцију зуба, али ако се лечи нека аномалија, важно је што раније почети.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *