Велики дуг грађана Крагујевца и привреде за воду

Да би комунални живот грађана Крагујевца био на завидном нивоу, локална самоуправа и градска комунална предузећа улажу у набавку опреме и механизације, која је неопходна у обављању свакодневних послова.

Тенденција је да у наредном периоду свако домаћинство које се налази на територији града Крагујевца користи уређену водоводну и канализациону мрежу.

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ улаже велике напоре како би се обезбедио новац за набавку потребне механизације, а највећу препреку у том послу представљају велика дуговања како грађана, тако и привреде.

Дуг грађана и привреде према градском Водоводу износи близу 900 милиона динара.

Потраживања Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ од грађана износи око 700 милиона динара, док је дуг привреде нешто мањи и износи близу 200 милиона динара.

Иако је у сталној понуди репрограм дуговања, интересовање грађана за ову повољност није велико, наводе у Јавном комуналом предузећу „Водовод и канализација“.

Годину која је на истеку обележила је пандемија корона вируса која је још увек у пуном јеку.

Према препоруци Владе Републике Србије и локалне самоуправе, Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ током трајања ванредног стања које је на снази било три месеца није зарачунавало камату на доспела потраживања, ни грађанима, ни привреди.

По том основу ово комунално предузеће чији је оснивач град претрпело је губитак од 20 милиона динара.

Набавка нове механизације и транспортних средстава за одржавање водосистема су неопходни за рад овог јавног комуналног предузећа.

Током ове године у опрему и механизацију предузеће је уложило око 400 хиљада евра.

У наредној години ппредвиђено је 180 милиона динара за аутоматизацију црпних станица резервоара на системима за водоснабдевање.

Осим тога планирана је и набавка нове механизације у циљу спречавања губитака на водоводној мрежи и постројењима.

Наплата дуговања која имају грађани и привреда омогућили би лакше пословање овог градског комуналног предузећа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *