Велико интересовање грађана за превентивне интернистичке прегледе

У Специјалистичкој служби Дома здравља и Заводу за здравствену заштиту радника Застава завршена је дводневна акција у оквиру које су грађани могли да обаве бесплатни превентивни кардиолошки преглед.

Надлежни у овим здарвственим установама кажу да је интересовање грађана било велико и да је обављено више стотина прегледа.

Од раних јутарњих сати велики број грађана стрпљиво је чекао на преглед. Била је то прилика да Крагујевчани, без упута и заказивања, провере своје здравствено стање.

У Србији од кардиоваскуларних болести годишње премине око 55 хиљада грађана, што по броју одговара величини једног мањег града.

Завод за здравствсну заштиту радника Застава једна је од 170 здравствених установа у којој су грађани могли да ураде превентивни здравствени преглед.

У Медицини рада је, данас до поднева, 76 грађана урадило лабораторијске анализе, 41 особа је обавила интернистички преглед, код две особе су утврђени поремећаји ритма, а код једне хипертензија.

Сви грађани који нису стигли да обаве преглед ће у наредним данима бити позвани у тачно заказаном термину.

Превентивни интернистички прегледи и лабораторијске анализе липидног статуса и гликемије организовани су и у Специјалистичкој служби крагујевачког Дома здравља.

Сви здравствени прегледи раде се у циљу превенције хроничних незаразних болести.

У Дому здравља за превентивне прегледе било је заинтересовано око 250 грађана.

Претходна два викенда у здравственим сутановама организовани су превентивни прегледи дојки, ПСА тест простате, прегелд штитасте жлезде, и том приликом су код већег броја грађана откривене повишене вредности, те им је препоручена даља дијагностика, што је и главни циљ ове кампање. 

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *