Вештачка интелигенција ће побољшати безбедности и здравље на раду

Фонд за науку финансира пројекат из области вештачке интелигенције чији су носиоци истраживачи са Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу.

Пројекат се односи на употребу вештачке интелигенције за управљање безбедношћу на радном месту.

Пројекат вештачке интелигенције и њена употребa за унапређење безбедности и здравља на раду почео је још прошле године.

Истраживачи са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, Факултета организационих наука и Медицинског факултета у Београду желе да развију напредне алгоритме за препознавање да ли радник носи лична заштитна средства током спровођења радних активности.

Нови облици провере радника засновани на вештачкој интелигенцији могу бити и прилика да се побољша надзор у области здравља и безбедности, да се смањи излагање разноврсним факторима ризика.

Већина компанија је, да би смањила трошкове, прво смањила а неке и потпуно укинуле средства која су била намењена за побољшање услова рада и за обуке из безбедности и здравља на раду.

На Факултету инжењерских наука формира се и опрема Центар за колаборативну роботику и ергономију у коме ће се у наредном периоду спроводити опсежна испитивања и истраживања у области безбедности и здравља на раду, имајући у виду захтеве индустрије, а све у циљу побољшања услова рада.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.