Висок проценат имунизоване деце ММР вакцином против малих богиња у Крагујевцу

Проценат имунизоване деце ММР вакцином против малих богиња у Крагујевцу, виши је од 95 одсто, што указује на то да је стечен колективни имунитет против ове заразне болести.

У Служби за здравствену заштиту предшколске деце кажу, да од почетка ове године у Крагујевцу нема оболеле деце од морбила.

Лекари апелује на све родитеље чија деца нису имунизована, да на време заштите своје малишане од ове заразне болести.

Једино се ММР вакцином може спречити ширење морбила као и избијање епидемије, тврде лекари Службе за здравствену заштиту предшколске деце крагујевачког Дома здравља.

У овој здраственој установи свакодневно се имунизује велики број деце, а добром сарадњом родитеља и здравствених радника, у Крагујевцу је стечен колективни имунитет на ову заразну болест.

У Крагујевцу од почетка године нема забележених случајева малих богиња, а према речима докторке Бошковић није било чак ни сумње на ову болест.
Уколико је дете невакцинисано, а буде заражено малим богињама, клиничка слика може бити изузетно тешка као и просес лечења.

Прва доза се даје између 13. и 15. месеца живота, а друга у седмој години, пред полазак у први разред.

Педијатри крагујевачког Дома здравља апелују на родитеље чија деца из неких разлога нису вакцинисана ММР вакцином, да доведу малишане на имунизацију јер се једино на тај начин деца могу заштити од малих богиња.

Дете се може имунизовати и у каснијем животном добу, уколико из здравствених разлога то није било могуће у предвиђеном времену према календару имунизације.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Висок проценат имунизоване деце ММР вакцином против малих богиња у Крагујевцу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *