Влада Србије усвојила уредбе о помоћи грађанима у санирању последица олуја

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу којом ће помоћи грађанима да санирају штету на 11.000 породичних стамбених објеката који су оштећени током олуја између 19. и 22. јуна ове године, као и Уредбу за помоћ грађанима за обнову порушених стамбених објеката у олујама током јула ове године.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, Србију је између 19. и 22. јула догодило се више олујно-грмљавинских непогода праћених јаким пљусковима, олујним ударима ветра и крупним градом. које су изазвале велика оштећења на породичним стамбеним објектима.

Том уредбом обезбеђена је бесповратна новчана помоћ за санирање штете за око 11.000 породичних стамбених објеката у својини грађана, како је до сада утврђено на основу извештаја јединица локалне самоуправе.

Како се наводи, уредба ће ступити на снагу и пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти оштећени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на погођеним подручјима.

Чланови владе усвојили су и Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове порушених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства јаког олујног ветра, града и кише у току јула 2023. године и њоме су су такође опредељена средства за санирање штете на 10 порушених породичних стамбених објеката у својини грађана.

То су објекти који су сврстани у шесту категорију оштећења, у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непорода, а према до сада прелиминарно прикупљеним подацима.

Како се наводи, и та уредба ступиће на снагу пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти порушени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на тим подручјима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *