Влада Швајцарске финансира обуку 180 будућих радника

Његова екселенција амбасадор Швајцарске Конфедерације у Републици Србији, Урс Шмид и градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписали су Споразум о сарадњи за реализацију пројекта „Знањем до посла“.

Споразумом је предвиђено пружање подршке повећању запошљивости младих кроз организацију обука на радном месту за 180 младих код послодаваца са територије града Крагујевца.

Укупна вредност пројекта је 18 милиона динара, од чега је десет процената обезбедила локална самоуправа, а додатне трошкове обуке прихвата послодавац.

Иновативне компаније у којима ће бити спроведен програм су „Сименс“, „Милановић“ и „Сунце“.

Влада Швајцарске одабрала је три града за реализацију програма „Знањем до посла“ у наредном циклусу – Краљево, Чачак и Крагујевац.

Швајцарци већ помажу дуално образовање, а у претходних осам година, колико се реализује каријерно вођење младих до интеграције у пословно окружење, Влада Швајцарске је уложила 14,3 милиона евра.

У програму учествује и невладин сектор, Развојини и Бизнис иновациони центар.

Очекује се и придруживање осталих релевантних установа и инстутуција, попут школа и Националне службе за запошљавање.

Програм „Знањем до посла“ показао је вишеструке предности.

Његова одрживост се огледа у томе да млади остају у локалној заједници, која кроз јачање компанија добија економску стабилност.

Саме компаније улажу у вештине будућег запосленог радника, што затвара круг, односно све три стране остварују свој интерес.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *