Влада усвојила одлуку о помоћи при куповини стана или куће

Влада Србије у техничком мандату усвојила је данас одлуку о помоћи државе, при куповини куће или стана или изградњи куће, породицама које су добиле или ће добити дете ове године, а максимални износ средстава је 20.000 евра, потврђено је Тањугу у влади.

Влада је усвојила Одлуку и Правилник којим се ближе одређује начин куповине или учешће у куповини некретнине за породице које желе да реше стамбено питање, а које су добиле или ће добити дете после 1. јануара 2022. године.

Право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета у 2022. години, може да оствари сваки подносилац захтева, и то:

  • за изградњу куће у јединицама локалне самоуправе које су утврђене као девастирана подручја, у складу са Уредбом из 2014. године, у висини од 50 одсто вредности радова на изградњи куће, на основу техничког описа са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је оверен од стране одговорног пројектанта;
  • за изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе – у висини 20 одсто вредности радова на изградњи куће, на основу техничког описа са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је оверен од стране одговорног пројектанта;
  • за куповину куће или стана – у висини 20 процената вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о купопродаји непокретности;
  • за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита – у износу од 20 одсто процењене вредности непокретности, на основу које се одобрава кредит, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о купопродаји непокретности.

Максимални износ средстава који се може одобрити је 20.000 евра, а средства ће се обезбедити из буџета.

Министар финансија јуче је објавио да је намера надлежних да направе такве критеријуме да што више грађана може да оствари ово право, како би се подстакао наталитет у земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *