Вредновање вода – тема овогодишњег Светског дана вода

Светски дан вода слави воду и подиже свест о глобалној кризи са водом, а у фокусу обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја 6 – Вода и санитација за све до 2030. године.

Генерална скупштина Уједињених нација је Резолуцијом из 1992. године, 22. март одредила као Светски дан вода, који се обележава широм света.

Тема овогодишњег Светског дана вода је „Вредновање вода“.

Циљ одрживог развоја 6 је обезбеђење воде и канализације за све, а без разумевања праве вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.

Данас је вода под екстремном опасношћу од све већег броја становништва, све већих захтева пољопривреде и индустрије и погоршања утицаја климатских промена. Посебно су угрожене површинске воде.

Познато је да у Крагујевачкој котлини постоји мали број водених еко система.

Имамо четири водене акумулације које су значајне за град, реку Лепеницу и неколико притока.

Подаци Светске здравствене организације указују да око 85 одсто популације у свету живи у сушном делу планете, као и да у многим деловима света расположивост водених ресурса опада.

Око 780 милиона људи у свету нема приступ води, а око 2,5 билиона људи нема приступ адекватној санитацији.

Такође, од 6 до 8 милиона људи годишње сноси последице болести насталих услед контаминиране воде.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *