Времешни рокери у Дому омладине

У Дому омладине синоћ је одржана трибина „Рокенрол у Крагујевцу – како је све почело“. Трибини су присуствовали сада већ времешни рокери, чланови бендова „Сенке“ и „Далеки Хоризонти“, који су шездесетих година прошлог века поставили темеље овог музичког правца у срцу Шумадије.

Рокенрол на нашем простору вуче корене још из двадесетих година 20. века када су почели да се појављују, тада нови, инструменти попут саксофона и гитаре.

Тек након Другог светског рата формирају се ђачки и студентски оркестри, попут Великог забавног оркестра Радија Београда, који су редовно свирали џез на игранкама.

Током педесетих година владала је забавна музика. Почетком наредне деценије, омладина почиње да прати пре свега америчке трендове.

Продавнице плоча биле су све чешће, а на одређеним местима музика се могла слушати преко џубокса.

Млади Крагујевчани су нови музички талас прихватили истовремено са вршњацима из Европе.

Слушао се Елвис, Битлси, Ролингстонси, а у граду на Лепеници окупљају се прве поставе бендова који ће господарити игранкама и покушавати да издају плочу, наступе пред девојкама.

Свирати или гостовати на програму Радио Крагујевца био је врхунски домет. Тај програм радија чуо се од Словеније до Македоније у то време.

Крагујевац је био један од најузбудљивијих рок градова бивше Југославије. Седамдесетих година долази до убрзања рок ритма, а група Смак постаје бренд који је предњачио са иновацијама и новитетима на пољу музике.

Група Смак је синоним за Крагујевац, а поред њега је и панк бенд КБО! Смак је био, пре свега, поштован због Точкове виртуозности на гитари, са Аранђеловићевим вокалним фалсетом који је чешће коришћен као инструмент него за певање.

„Улазак у харем“, инструментал инспирисан фолком, прославио је Радомира Михаиловића Точка као једног од хероја и легенде музичке сцене бивше Југославије током седамдесетих година двадесетог века, док су албуми „Црна дама“ из 1977. и „Странице нашег времена“ из 1978. биле врло цењене и издате за енглеско тржиште.

Осамдесетих година данашњи Освајачи тадашњи „Бледи руж“, „Дебела Ненси“, „Исток иза“ предводили су рок сцену, нешто касније „Човек без слуха“ и „Пропаганда“ одржали су Крагујевац у рок ритму.

Извештава новинарка РТК Ива Илић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *