Вучић: Борили смо се часно на СБ УН и поштено заступали своју земљу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку, где се састао са са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, да су анализирали све што је било на ванредној седници СБ УН о ситуацији на КиМ и истакао да је 12 или 13 од 15 чланица Савета безбедности недвосмислено изразило неслагање са потезима Аљбина Куртија, а посебно око динара.

„Анализирали смо све оно што је било синоћ. Мислим да је била важна седница СБ да ми видимо у којој се нелакој позицији налазимо, не због понашања Приштине, већ због тога колико другачије од онога што ми мислимо један значајан део света мисли. Али наравно да видимо и колико имамо стварних пријатеља, који су уз нашу земљу“, рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да је важно то што је 12 или 13 од 15 чланица СБ недвосмислено изразило неслагање са Куртијевим потезима, а посебно око динара.

„То су за нас важне ствари, то су добре поруке. Борили смо се, мислим, часно и поштено заступали своју земљу и то је оно што смо могли. Да је ситуација једноставна, наравно да није и у геополитичким трвењима, у геополитичким сукобима, то је нешто што вам увек доноси додатни притисак и сви би да се обрачунавају са мањима, пошто већ са великима не могу. А онда са друге стране морате да бринете о својим проблемима, морате да бринете и о нашем народу на КиМ, ГДЕ немате ефективну власт, да њих не угрозите, да њихове животе сачувате, да их истовремено финансирате, да могу да преживе, да будуће генерације виде своју будућност на КиМ. Тако да у нелаким, у неједноставним, условима ми смо урадили оно што је било могуће“, рекао је Вучић.

Каже да је са Гутерешом разговарао о геополитичкој ситуацији, као и о ситуацији у региону.

„Чини ми се висок степен сагласности постигли по многим питањима и научио сам многе ствари о неким кретањима у свету, он је искусан човјек и много тога добије, много тога и сазна, тако да мислим да је било врло корисно“, рекао је Вучић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *