Вучић: Грађани неће осетити енергетску кризу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су рудари у костолачким коповима у суботу постигли рекорд и ископали 34.000 тона угља и да се систем стабилизује и поручио да ће Србија изаћи на крај са енергетском кризом у Европи и да грађани то готово да неће осетити.

„Ми смо се договорили на претходном састанку да копају 30.000 тона, а у Колубари да копају 75.000 тона. Тако да су за више од 13 одсто у Костолцу пребацили количину“, рекао је Вучић.

Каже да ће део квалитетнијег угља из Костолца бити пребачен у у ТЕНТ у Обреновцу и да су обезбеђени од Србија карго возови који ће дневно пребацивати 3.000 тона највалитетнијег угља од 9.000 килоџула калоријске вредности у ТЕНТ како би се поправила калоријска вредност колубарског угља.

Како је рекао, јуче је била потрошња струје у Србји 116.830 мегават сати.

„Успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават сати, а остало смо увезли. Пре шест дана смо произвели свега 70.000 мегават сати. Нама су радни дани проблем због индустрије која троши доста струје“, навео је Вучић.

Истакао је да ће се ићи на производњу у Србији која ће бити већа од 130.000 мегават сати и додао да сада ради у ТЕНТ-у у Обреновцу седам од осам блокова, као и да се тренутно припрема односно потпаљује за рад и осми блок, али да је проблем што блокови који сада раде не раде пуном снагом.

Председник је додао да се зато додају велике количине мазута, којег нема довољно.

„Министарство енергетике је указало на недостатак мазута и тај проблем успешно решавамо са пријатељима из Ирана и Азербејџана, тако да неће бити проблеме ни са мазутом. Имамо пара довољно и за евентуалне додатне количине и струје и било чега другог. Сутра и прекосутра очекујемо још додатних разговора за гас“

Поручио је грађанима да не брину и да, иако у значајном делу Европе потпуни хаос тек почиње по питану енергената, пошто ће Србија у сваком случају успети да изађе из ове ситуације.

„Не да кажем као победник, али тако да људи готово ништа не осете“, додао је он.

Захвалио је рударима и свима у енегетском сектору и што раде на светог Николу како би сваки дом имао струју и фабрике могле да раде.

Вучић је рекао да је потрошња струје радним данима већа чак и када је свети Никола викендом, што показује колико сада Србија има јачу индустрију и колико смо као земља напредовали.

Додао је да индустрија сада троши 50 одсто укупне струје, док је до 2012. године то било 29 одсто.

И по томе видите колико смо фабрика изградили, нагласио је Вучић.

Велико хвала рударима и срећна слава, поручио је Вучић и поздравио рударе традиционалним поздравом – срећно!

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *