Вучић: Надам се најбољој цени гаса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање око цене гаса, око кога ће у Русији разговарати са председником Владимиром Путином, много компликовано и да ће тамо расправљати три ствари – цену, дужину уговора и флексибилност.

На питање да ли постоји шанса да затражи од Путина цену гаса ван берзе, Вучић је казао да се цена на берзи рачуна на дневном нивоу у Холандији и да је она данас између 965 и 942 долара по хиљаду кубних метара гаса, а да Србија Русији гас плаћа 270 долара.

„Три ствари треба да решавамо са Путином – цену, дужину уговора, флексибилност. Јер ми смо 2012 трошили 1,1 милијарди кубних метара гаса, данас 2,5 и морамо да добијемо количине гаса од преко три милијарде. Али морамо да имамо и флексибилност јер морамо да градимо складишта да не би купили три милијарде које не можемо да потрошимо, а ако не купимо то, мораћемо тих 600 милиона да плаћамо по тржишној цени. Ту је много проблема“, рекао је Вучић.

Како је рекао мора да се направи најбоља варијанта по Србију што уопште није лако, али да се нада најбољој цени у Европи.

„Томе се надам и са том жељом идем у Москву. Да ли ћемо успети то је друга ствар“, рекао је Вучић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *